איך להתכונן לחגי תשרי?
חגי תשרי הם התקופה הכי עמוסה בשנה אצלי במטבח – ראש השנה, יום כיפור וסוכות, וכל חג דורש התארגנות אחרת. כדי לא ללכת לאיבוד, אני אוהבת לחלק לעצמי את ההכנות לפי ארוחות החג עצמן – מה מתאים לשולחן, איך אני משלבת בין מנות, ואיך לחסוך זמן.
בואי נעבור יחד, חג־חג, ונראה מה כדאי להכין כדי שהשולחן ייראה מרשים, טעים ומאוזן.
ארוחות ראש השנה
ארוחת ערב חגיגית
בערב ראש השנה אני תמיד מקפידה לשים על השולחן מנות מסורתיות עם נגיעה אישית:
- מנה ראשונה: סלטי ירקות עם רימונים, סלט סלק או טחינה עם גרגירי חומוס – צבעוני וקליל.
- לחם לשולחן: חלה ביתית – מסמלת את מעגל החיים והתחלות חדשות.
- מנה עיקרית: אסאדו בתנור – הבשר שמתבשל שעות ונמס בפה, תמיד מקבל את מרכז השולחן.
- קינוח: עוגת דבש – מסמלת מתיקות לשנה החדשה, אפשר להכין מראש והיא רק משתבחת.
ארוחת הצהריים של היום הראשון
פה אני משתדלת לעשות תפריט קליל יותר: דגים אפויים עם עשבי תיבול, ירקות קלויים בתנור, ופלטת גבינות עם פירות עונתיים.
ארוחה מפסקת ליום כיפור
לפני הצום אני אוהבת לשמור על אוכל פשוט, מזין ולא כבד מדי.
- מנה ראשונה: מרק עוף עם ירקות – מחמם ומנחם.
- עיקרית: פסטה עדינה עם ירקות או תפו"א אפויים בתנור.
- קינוח: צלחת פירות טריים לצד מבחר עוגיות קלילות – מושלם לשמור על אנרגיה לקראת הצום.
אחרי הצום – לשבור אותו נכון
מיד כשמסתיים הצום אני מגישה תה עם עוגיות, ואחרי שעה־שעתיים – מרק חם ולחמניות רכות.
ארוחות חג הסוכות
סוכות הוא חג שממש מזמין אוכל של קדירות ותבשילים שמתחממים לאט ומתאימים לאירוח משפחתי.
ערב חג
- מנה ראשונה: סלטי פתיחה, ממרחים ולחמים.
- מנה עיקרית: קדירת עוף עם ירקות שורש או תבשיל בשר שמתבשל שעות.
- תוספות: אורז עם עשבי תיבול, תפוחי אדמה פרוסים בתנור.
- קינוח: פירות טריים לצד עוגה בחושה קלה – משהו שלא דורש קירור ממושך כי יושבים בסוכה.
חול המועד – אירוח קליל בסוכה
אני אוהבת להכין בופה שכולל קישים, סלטי קוסקוס, ירקות צלויים וכמובן מתוקים קטנים שאפשר להגיש במגש – כדי שהאווירה תישאר חגיגית אבל לא כבדה.
טיפים להגשה שתעשה לך חיים קלים
- אני תמיד דואגת לשים על השולחן כלי הגשה אחידים – גם אם זה פשוט, זה יוצר מראה חגיגי ומסודר.
- אני אוהבת להשתמש בירקות קלויים בתור קישוט לצלחות – גם מוסיף צבע, גם טעים.
- במקום להכין יותר מדי קינוחים, אני מגישה קינוח מרכזי אחד (כמו עוגת דבש) לצד צלחת פירות חתוכים – זה נראה מרשים וחוסך עבודה.
איך לחסוך זמן בבישולים
- להכין תבשילים שאפשר להקפיא (כמו קציצות או מרקים) כבר שבוע לפני החג.
- לחתוך ירקות לסלטים יום קודם ולשמור בקופסאות אטומות.
- לשים בני משפחה בתמונה – כל אחד מביא מנה אחת וזה מפזר את העומס.
- תמיד להשאיר מקום ל־מנה אחת "וואו" (למשל האסאדו) וכל היתר פשוטים יותר.
לסיכום
חגי תשרי יכולים להיות אינטנסיביים, אבל אם את מתכננת את הארוחות מראש – ערב ראש השנה עם עוגת דבש וחלה, הארוחה המפסקת של יום כיפור עם עוגיות, וקדירות חמות בסוכה – את תגלי שהכול יכול להיות הרבה יותר נעים, רגוע וטעים.